Nie rozumiem po co sobie utrudniać życie. Wszystkie produkty spożywcze ważymy przed obróbką termiczną, czyli na surowo. Możesz przyjąć, że wszystkie makarony, kasze, ryże mają ok 350 kcal surowego produktu, a każdy z tych produktów ma zupełnie inną wagę po ugotowaniu np. 100g. Dlatego naprawdę utrudnieniem jest ważenie tego po obróbce termicznej. [...]
Hmmm... szczerze to bym odmierzał na wadze makaron nieugotowany. Tak samo ryż. Chociaż widzę że 150 gram ryżu to tak ni wkij ni w oko. A jak powinno być? Po ugotowaniu czy jak? Jak rozpiska? Zmieniony przez - Grish w dniu 2018-05-29 00:18:56
[...] węgle trudniej dostarczyć biorąc pod uwagę że trzeba dostarczyć te min 4g/kg masy ciała Jeden znajomy zaczął trzymać diete i był zdziwiony że nic nie idzie, ładował dużo ryżu i liczył że jak zje 100g ryżu to dostarczy 70g węgli jednak nie brał pod uwagę że 70% węgli ma ryż suchy przed przetworzeniem a po ugotowaniu jest około 20-30% Nie raz [...]
[...] Tu się całkowicie zgadzam. Jednak niektorzy nie wiedzą że są rośliny które też zawierają pełny aminogram i mogą sie w 100% równać z białkiem zwierzęcym.Są to np ziemniaki,ryż,kasza gryczana,orzechy. Sprawa następna.Dlaczogo miałbym nie wliczać gramów białka roslinnego zjedzonego podczas jednego dnia jako części białek które sobie ząłożyłem np [...]
[...] energia uwalniana jest stopniowo, a nie na zasadzie eksplozji tak jak jest to w przypadku cukrów prostych. Najlepszym źródłem węglowodanów złożonych są takie produkty jak ryż, kasza, makarony. Lecz nie odrzucajmy całkowicie cukrów prostych, bo np. po treningu przyda się szybkie uzupełnienie glikogenu w mięśniach do tego mogą służyć np. chleb [...]
dobra choj tam ci powiem ugotowalem te 500g miesa ale malo cos tego xD potem sie dziwicie ze ja jem tego kuraka tyle bo po ugotowaniu duzo z tego nie zostaje a jak masz w posiłku 100g ryzu to przeciez nie bede jadł "3 koncki miesa "i 100g ryzu bo praktycznie sam ryz jesz jak tak patrze na te 500g to na dwa razy to mam hehe a bioronc pod uwage ile [...]
W biedzrze jest czasem ryż brązowy express , gotujesz go 10 minutek tylko i po ugotowaniu nie puchnie , to najmniejszy objętościo ryż jaki spodkałem (po ugotowaniu) , co przezajek***abiście ratuje dupę jak trzeba na masie doyebać węgli a nie chce się z bebzona robić piłki ;-] Zmieniony przez - acidm w dniu 5/9/2019 5:09:08 PM Ooo muszę spróbować [...]
W biedzrze jest czasem ryż brązowy express , gotujesz go 10 minutek tylko i po ugotowaniu nie puchnie , to najmniejszy objętościo ryż jaki spodkałem (po ugotowaniu) , co przezajek***abiście ratuje dupę jak trzeba na masie doyebać węgli a nie chce się z bebzona robić piłki ;-] Zmieniony przez - acidm w dniu 5/9/2019 5:09:08 PM
[...] gratis 30 opakowań makaronu durum w Bierze. Kupiłbym więcej, ale nie miałem tyle numerów, aby punkty nabijać. Zastanawia mnie czemu makaron nie jest daniem kulturystycznym. Ryż się najlepiej trawi, makaron nie każdy dobrze trawi, zawiera trochę glutenu. Makaron lubisz też jeść świeżo po ugotowaniu, a ryż smakuje nawet ugotowany 10h wcześniej.
[...] zimno - z tego względu zrobiłem sobie dzień bez żadnej aktywności (myślałem co by pojechać na basen, ale drzemnąłem się po południu i trochę czasu mi brakło) fotki szamki ryż gotowany na parze w mikrofali z papryką oraz listkami bazylii (nie wychodzi taki suchy jak gotowany w wodzie, dodatkowo można dorzucić warzywa) przed ugotowaniem [...]
Panowie wiem że trochę nie na temat ale mam już dość jedzenia ryżu gotowanego na wodzie tej papki,ktoś używa może tego parowaru do ryżu i może mi powiedzieć czy wychodzi w nim ryż sypki czy też jest taki jak po ugotowaniu w garnku ?
[...] tematów nie jestem w stanie wszystkiego śledzić). A jeżeli ćwiczysz to z tą samą intenstywnością co na teście , czy taki trening 'dla podtrzymania'? I druga sprawa; ten ryż naprawdę nie jest PARABOLICZNY chociażbyś napisał to 1000razy... Źródłosłów 'PARBOILED' jest od 'BOIL', 'gotować', a nie od 'paraboli'. Ryż PARBOILED to ryż [...]
[...] październik 2,5kg listopad 1,7kg, zacząłem się zastanawiać co jest nie tak, nie pamiętam już dokładnie do zrobiłem (pewnie znów ograniczyłem coś w diecie, na pewno kasze i ryż) ale: grudzień 2,4 kg. Przez okres lipiec – grudzień, ograniczyłem mocno po wrześniu ryż, kasze , natomiast nie jadłem ziemniaków i makaronów, wszelkich zup, nic [...]
Rutek ja daje 1:1 makaron:ryż bo kcal ma tyle samo. Zawsze bylem tak nauczony ze ryż/makaron/kasza itp 1:1 i tak robie ;) Wiesz co, mi ryżu 50g po ugotowaniu wychodziło 150g. 50g makaronu po ugotowaniu wyszlo 125g wiec u mnie makaron nawet objętościowo mniej wychodzi. Chociaz może cos źle ugotowalem :p Warzyw akurat używam 50-100g na posilek i [...]
[...] zimno - z tego względu zrobiłem sobie dzień bez żadnej aktywności (myślałem co by pojechać na basen, ale drzemnąłem się po południu i trochę czasu mi brakło) fotki szamki ryż gotowany na parze w mikrofali z papryką oraz listkami bazylii (nie wychodzi taki suchy jak gotowany w wodzie, dodatkowo można dorzucić warzywa) przed ugotowaniem [...]
[...] dodam że jestem bardzo aktywny fizycznie. patrząc na diety innych widzę napisy np 100g piersi kurczaka. rozumiem że nikt nie je tego na surowo. lepiej to usmażyć czy ugotować?? i czy to 100g to ważymy na surowo czy już po usmażeniu(ugotowaniu) bo wiadomo że po usmażeniu zmieni masę, to samo jeśli chodzi o ryż?? ważymy suchy czy po ugotowaniu??
[...] świeżo ugotowany, póki jest ciepły, później najlepiej jest go wyrzucić W skrajnym przypadku należy zaraz po ugotowaniu schłodzić, tak żeby w ciągu max godziny temperatura ryżu wynosiła nie więcej jak 10 stopni - czyli od razu ciepły do lodówki, w lodówce max 1 doba Mimo, że jego smak się niewiele zmieni i wydaje się, że jest ok - jest [...]
[...] energia uwalniana jest stopniowo, a nie na zasadzie eksplozji tak jak jest to w przypadku cukrów prostych. Najlepszym źródłem węglowodanów złożonych są takie produkty jak ryż, kasza, makarony. Lecz nie odrzucajmy całkowicie cukrów prostych, bo np. po treningu przyda się szybkie uzupełnienie glikogenu w mięśniach do tego mogą służyć np. chleb [...]